Bekijk alle opleidingen

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? En wil je ervoor zorgen dat de zorg goed geregeld is? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht.

De opleiding

In deze video vertelt docent Bart van Riet jou alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  De doelgroep waarmee je als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg werkt, is zeer divers. Er zijn cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Tijdens je opleiding leer je hoe je cliënten voor een korte of langere tijd begeleidt. Bijvoorbeeld hoe je ze kunt helpen bij de dagelijkse zorg en hoe je goed luistert en communiceert. Ook leer je hoe je een zorgplan moet schrijven en hoe je de zorg coördineert. Je geeft begeleiding aan nieuwe collega’s, stagiaires en vrijwilligers.

  Dit vraagt specifieke kennis en vaardigheden. De stage vormt het hart van je opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk.

  Een persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg richt zich op hoe de cliënt kan  leren leven met de beperking, het behouden of vergroten van de eigen regie van de cliënt en het bevorderen van de kwaliteit van leven. De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg handelt zelfstandig op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding.

  Naast de dagelijkse verzorging ben je als persoonlijk begeleider ook de eerstverantwoordelijke begeleider van één of meerdere cliënten. Je schrijft het begeleidingsplan, coördineert de zorg en bent het eerste aanspreekpunt voor de cliënt, familie en het team. Je werkt vaak in complexe situaties en je moet kunnen omgaan met onverwachte situaties.

 • Inhoud en vakken

  Belangrijke vakken zijn:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Communicatie
  • Observeren
  • Doelgroepen
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt stage in de volgende perioden:

  • Leerjaar 1: gedurende het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage.
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar loop je drie dagen per week stage.
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen stage, in de derde periode vier dagen.

  Later in de opleiding kun je ervoor kiezen om met complexere doelgroepen te gaan werken tijdens je stageperiode.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Als kind wist ik al dat ik later kinderen met een beperking wilde helpen.

Tom

Echt iets voor mij?

Om te werken met verschillende doelgroepen is het van belang dat je van nature geduldig en behulpzaam bent. Je kan goed organiseren en omgaan met complexe situaties. Maar als het even anders loopt dan gepland vind jij het leuk om te improviseren.

Benieuwd hoe een schooldag er ongeveer uit ziet? Bekijk dan snel de video van Insider Vera die jou meeneemt op haar schooldag.

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Doorleren kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische hulpverlening.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 23181 / Maatschappelijke zorg
 • Nee
 • Ja, een kleine versnelling naar afronding binnen 2 jaar en 9 maanden
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 3 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
35% Doorstroom HBO
30% Landelijk
73% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geef je op voor de
Lastminute Infomarkt of rondleiding op school!

Studiekeuze-events