Bekijk alle opleidingen

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? En wil je cliënten helpen te leren leven met hun beperking en ze helpen met de dagelijkse zorg? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht.

Let op nieuwe opleidingsnaam: Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

De opleiding

In deze video vertelt docent Bart van Riet jou alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  Je wordt als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg breed opgeleid om aan de slag te kunnen in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg of de maatschappelijke opvang.  

  De doelgroep waarmee je werkt, is zeer divers. Zo zijn er cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Ook kun je binnen de maatschappelijke zorg aan de slag met cliënten met bijvoorbeeld een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis of een verslaving. Cliënten die dak- of thuisloos zijn, psychosociale of gedragsproblematiek hebben, maken ook deel uit van de doelgroep. Deze cliënten hebben ondersteuning nodig bij de dagelijkse bezigheden en het functioneren in de samenleving. Bij ons leer je hoe je de cliënt ondersteunt in het dagelijks leven en bij het vergroten van de zelfredzaamheid. 

  Je leert hoe je cliënten zelfstandig kunt helpen bij de dagelijkse zorg en hoe je goed luistert en communiceert. Je leert activiteiten organiseren op alle gebieden die essentieel zijn voor iemands kwaliteit van bestaan.   

  Je ontwikkelt je als persoonlijk begeleider tot eerstverantwoordelijke begeleider van één of meerdere cliënten. Je schrijft het zorgplan, coördineert de zorg en bent het eerste aanspreekpunt voor de cliënt, familie en het team.  Je moet kunnen omgaan met onverwachte situaties en uitdagende omstandigheden. Dit vraagt specifieke kennis en vaardigheden en een gezonde dosis zelfkennis. De stage vormt het hart van je opleiding waar je dit ontwikkelt. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. 

 • Inhoud en vakken

  Belangrijke vakken zijn:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Communicatie
  • Observeren
  • Doelgroepen
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage wordt je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt stage in de volgende perioden:

  • Leerjaar 1: gedurende het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage.
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar loop je drie dagen per week stage.
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen stage, in de derde periode vier dagen.

  Later in de opleiding kun je ervoor kiezen om met complexere doelgroepen te gaan werken tijdens je stageperiode.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Als kind wist ik al dat ik later kinderen met een beperking wilde helpen.

Tom

Echt iets voor mij?

Om te werken met verschillende doelgroepen is het van belang dat je van nature geduldig en behulpzaam bent. Je kan goed organiseren en omgaan met complexe situaties. Maar als het even anders loopt dan gepland vind jij het leuk om te improviseren.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Doorleren kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische hulpverlening.

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25779 / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
 • Nee
 • Op dit moment zijn er geen versnellingsmogelijkheden voor deze opleiding.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €220,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

Deze opleiding gaat in de zomer van 2022 verhuizen naar deze nieuwe onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 3 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
35% Doorstroom HBO
30% Landelijk
73% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events