Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23183
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Academie voor Welzijn
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 25, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij graag met (jonge) kinderen werken? En dan vooral met kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken? Meld je dan aan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Vind jij het leuk om te werken met kinderen van 0 tot circa 12 jaar? Wil jij graag werken binnen een kindercentrum, waar kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaalwerk, voor- en vroegschoolse educatie of de brede school wordt aangeboden? Dan is de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang echt iets voor jou!

Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang niveau 4, richt je je met name op kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Je biedt, veelal in groepsverband, een stimulerende omgeving voor de ontwikkeling van elk kind. Je werkt voor een belangrijk deel volgens standaardprocedures, maar bedenkt voor specifieke en nieuwe vraagstukken ook oplossingen. Daarnaast heb je coördinerende taken Je hebt een aansturende en begeleidende rol.

Ook ben je aanspreekpunt voor ouders, collega’s en externe betrokkenen. Je draagt eindverantwoordelijkheid en besteedt aandacht aan de uitvoering van het pedagogisch beleid op de werkvloer.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Functioneren in de organisatie
 • Kinderopvang management en financiën
 • Groepsdynamica
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Hechting

Kerntaken

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling;
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid;
 • Opvoeden en ontwikkelen van het kind/ de kinderen;
 • Organiseren van werkzaamheden.

Iets voor jou?

 • Je bent verantwoordelijk en zelfstandig
 • Je weet van aanpakken en hebt een ondernemende houding
 • Je bent kwaliteitsgericht. Je ziet kansen en kunt ze benutten

Wat leer je

In de kinderopvang werk je met kinderen van nul tot twaalf jaar. Je verzorgt ze, maar zorgt ook voor een veilige én stimulerende omgeving. Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je daarnaast ook een aansturende en begeleidende functie. Je begeleidt collega’s, bent het aanspreekpunt voor ouders en je bedenkt oplossingen voor kinderen die wat extra begeleiding nodig hebben. Wij leren je hoe je het pedagogisch beleid van de organisatie vertaalt naar de werkvloer. Hoe je collega’s begeleidt in hun werk. En hoe je communiceert met kinderen, hun ouders en collega’s.

Stage (BPV)

De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken 1 dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar 2 dagen stagelopen en het tweede halfjaar 3 dagen stagelopen.

Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang?

Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang leer je hoe je groepen kinderen van 0 tot 12 jaar kunt begeleiden en hoe je kunt inspelen op hun specifieke behoeftes. Je hebt een aansturende en begeleidende rol: je geeft collega’s en vrijwilligers werkbegeleiding en moet oplossingen vinden voor onverwachte situaties én je bent aanspreekpunt voor ouders, collega’s en externe betrokkenen. Je draagt eindverantwoordelijkheid en besteedt aandacht aan de uitvoering van het pedagogisch beleid op de werkvloer.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Social work
 • Hbo Sociaal pedagogische hulpverlening
 • Hbo Pedagogiek
 • Hbo PABO

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (informatiebijeenkomst over de opleiding en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Ben jij een mensen-mens? Dan is een opleiding op de Academie voor Welzijn iets voor jou! Jouw werk kan voor mensen het verschil maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en verliest je eigen grenzen niet uit het oog. Werken met mensen vraagt niet alleen kennis maar ook houding en vaardigheden. Hiermee oefenen is de basis van de opleiding tot pedagogisch medewerker of medewerker maatschappelijke zorg of helpende zorg en welzijn. Dus ben je betrokken, empathisch en assertief en werk jij graag met mensen waar jij het verschil voor wil maken dan is de academie voor welzijn echt iets voor jou!

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.