Bekijk alle opleidingen

Begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? Misschien is de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

In deze online presentatie vertelt docent Bart van Riet je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg, hoe je goed luistert en communiceert en hoe je activiteiten organiseert en begeleidt. We behandelen belangrijke thema’s die je nodig hebt in de maatschappelijke zorg. Denk aan begeleidingsmethodieken, gehandicaptenzorg, ontwikkelingsachterstanden en gezondheid en ziekte.

  Als je straks gaat werken in de maatschappelijke zorg kun je met veel verschillende doelgroepen werken. Er zijn cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking of met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat zij een goede dag hebben, organiseert activiteiten en helpt met de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en wat ze zelfstandig kunnen en helpt ze dit steeds beter te kunnen.

 • Inhoud en vakken

  Belangrijke vakken zijn:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Communicatie
  • Observeren
  • Doelgroepen
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt stage in de volgende periodes:

  • Leerjaar 1: gedurende het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage.
  • Leerjaar 2: gedurende het hele schooljaar loop je drie dagen per week stage .
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen stage, in de derde periode vier dagen.

  Je mag je eigen stageplek zoeken en wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw stageplek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Omdat je in een zorginstelling werkt is bij veel stageplekken een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Toen ik een paar jaar geleden op een Open Dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd.

Tom

Echt iets voor mij?

Je bent: betrokken bij cliënten en wilt ze graag begeleiden en ondersteunen. Je hebt een respectvolle houding naar cliënten en de mensen in hun omgeving. Je kunt goed luisteren, geeft aandacht aan de cliënt en kunt begrip tonen. Je bent iemand die zelfstandig kan werken én goed kan samenwerken. Je toont initiatief en kunt grenzen aangeven.

Benieuwd wat je dan doet als je in de zorg werkt? Bekijk dan snel de video van insider Vera die jou meeneemt op haar stage!

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Doorleren kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor de mbo-opleiding niveau 4 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 23181 / Maatschappelijke Zorg
 • Nee
 • Op het moment zijn er geen versnellingsmogelijkheden voor deze opleiding.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 5 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
36% Doorstroom MBO
39% Landelijk
71% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geef je op voor de
Lastminute Infomarkt of rondleiding op school!

Studiekeuze-events