Bekijk alle opleidingen

Begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? Misschien is de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg, hoe je goed luistert en communiceert en hoe je activiteiten organiseert en begeleidt. We behandelen belangrijke thema’s die je nodig hebt in de maatschappelijke zorg. Denk aan begeleidingsmethodieken, gehandicaptenzorg, ontwikkelingsachterstanden en gezondheid en ziekte.

  Als je straks gaat werken in de maatschappelijke zorg kun je met veel verschillende doelgroepen werken. Er zijn cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking of met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat zij een goede dag hebben, organiseert activiteiten en helpt met de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en wat ze zelfstandig kunnen en helpt ze dit steeds beter te kunnen.

 • Inhoud en vakken

  In vier jaar tijd leiden we je op tot begeleider gehandicaptenzorg en heb je bijvoorbeeld de volgende vakken:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Communicatie
  • Observeren
  • Doelgroepen
  • Methodisch begeleid
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken 1 dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar 2 dagen stagelopen en het tweede halfjaar 3 dagen stagelopen.

  Je mag je eigen stageplek zoeken en wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw stageplek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Omdat je in een zorginstelling werkt is bij veel stageplekken een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Toen ik een paar jaar geleden op een open dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd.

Tom

Iets voor mij?

Je bent: betrokken bij cliënten en wilt ze graag begeleiden en ondersteunen. Je hebt een respectvolle houding naar cliënten en de mensen in hun omgeving. Je kunt goed luisteren, geeft aandacht aan de cliënt en kunt begrip tonen. Je bent iemand die zelfstandig kan werken én goed kan samenwerken. Je toont initiatief en kunt grenzen aangeven.

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Doorleren kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor de mbo-opleiding niveau 4 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht
 • 23181 / Maatschappelijke Zorg
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
7 Landelijk
30% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte