Veiligheid

Onder schoolveiligheid wordt bij MBO Utrecht verstaan:

“Omstandigheden waarin ieder individu zich als mens gerespecteerd en aanvaard weet ongeacht religie, afkomst of seksuele geaardheid en waar men gevrijwaard is van ongeoorloofd gedrag en geweld (materieel, psychisch-fysiek). De keer-en werkomgeving biedt een zodanige kwaliteit, dat veilig leren en werken gebord zijn. “

MBO Utrecht heeft een schoolveiligheidsplan opgesteld. Het schoolveiligheidsplan wordt gepubliceerd op de website van MBO Utrecht. Het schoolveiligheidsplan wordt jaarlijks geactualiseerd.

Bij calamiteiten moet je altijd de instructies van de bedrijfshulpverlener (bhv’er) opvolgen.

Gedragsprotocol voor studenten

De gedragsregels van MBO Utrecht vind je in het studentenstatuut.

Ongewenst gedrag

Als je je, om welke reden dan ook, niet langer veilig voelt op school, kun je naar de vertrouwenspersoon. Bijvoorbeeld omdat je wordt gepest of bedreigd of omdat er verbaal, lichamelijk of seksueel geweld wordt gebruikt. Aarzel niet om met hem of haar contact op te nemen. De vertrouwenspersoon zal naar je luisteren en neemt je verhaal serieus. Iedere academie van MBO Utrecht heeft een vertrouwenspersoon. Je kunt de vertrouwenspersoon bereiken via telefoon of e-mail.

Incidentenregistratie

Om beter inzicht te krijgen in de veiligheidssituatie werkt MBO Utrecht met incidentenregistratie. Dat betekent dat alle incidenten worden vastgelegd in een lijst. Zo kunnen we zien hoe vaak incidenten zich voordoen op school. Op basis van deze registratie beschrijven wij ons veiligheidsbeleid, passen wij dit eventueel aan en kunnen we per locatie gerichte maatregelen treffen zodat we het leer- en werkklimaat voor alle studenten/docenten zo veilig mogelijk kunnen maken. Als je zelf getuige bent van een incident, dan kun je dit melden bij je slb’er. Jouw slb’er zorgt ervoor dat het incident opgenomen wordt in de Incidenten Manager. Zij hebben toegang tot de online Incidenten Manager TIMO, waar incidenten worden genoteerd en afgehandeld.

Informatiebeveiliging en privacy

We vinden het belangrijk en vanzelfsprekend om de informatie binnen MBO Utrecht, zoals van studenten en hun ouders te beschermen tegen misbruik door anderen. Hiervoor nemen we technische maatregelen en zijn er zowel voor medewerkers en studenten gedragsregels. Hier staat in hoe je verantwoord omgaat met ICT middelen, zoals bijvoorbeeld:

  • Vergrendel je laptop, als je even wegloopt
  • Geeft je inloggegevens niet aan anderen
  • Download geen illegale software Meer hierover lees je in het reglement verantwoord netwerkgebruik voor studenten (zie link) en in het privacyreglement voor studenten (zie link). Lees dit goed door

Meer hierover lees je in het Reglement verantwoord netwerkgebruik voor studenten en in het privacyreglement voor studenten . Lees dit goed door!

MBO Utrecht gaat zorgvuldig om met de gegevens van de studenten. Wij verstrekken alleen gegevens aan derden als er daarvoor een wettelijke grondslag is. Een overzicht van gegevens die we aan derden verstrekken vind je in het dataregister MBOU studenten. Zo zorgen we samen voor een veilige digitale omgeving.

Arbo Veiligheid

Tijdens je opleiding word je blootgesteld aan arbeidsrisico’s die vergelijkbaar zijn met risico’s die je later in je beroepsleven ook tegen zult komen. MBO Utrecht is zich daarvan bewust. Daarom geven wij voorlichting en instructie over deze risico’s binnen de opleiding. Je wordt zorgvuldig geïnformeerd over het veilig gebruik van arbeidsmiddelen. En over maatregelen die je kunt nemen om je, waar dat kan, te beschermen. Zo ben je goed voorbereid op onveilige en ongezonde situaties en op de risico’s die je eventueel tijdens de BPV kunt tegenkomen. Als student van MBO Utrecht ben je verplicht om deze voorlichting te volgen en instructies van toezichthouders, zoals praktijkdocenten, op te volgen.

Portretrecht

Foto’s van jou, bijvoorbeeld gemaakt tijdens activiteiten, worden alleen in folders of op de website geplaatst als jij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Ben je nog geen 16 jaar, dan gaat het om toestemming van jouw ouders/verzorgers.