Over studiekeuze

Op deze pagina vind je antwoorden op onze meest gestelde vragen over het kiezen van een opleiding en over onze studiekeuze-events: de Open Dagen, Meeloopdagen en Oriëntatiemiddagen.

 • Heeft MBO Utrecht een studiekeuzetest?

  MBO Utrecht heeft geen eigen studiekeuzetest. Wel raden wij aan een studiekeuzetest in te vullen van bijvoorbeeld Icares of 123test. Bij KiesMBO kun je terecht voor hulp bij het kiezen van een beroep en bij het vergelijken van bijvoorbeeld twee opleidingen.

  Hier vind je tips voor het kiezen van een opleiding die echt bij jou past.

 • Wanneer zijn de Open Dagen bij MBO Utrecht?

  Het overzicht met de Open Dagen dit schooljaar vind je op de pagina Open Dag en Meelopen. Geef je  hier op voor de Open Dag.

 • Kan ik een dag meelopen met een opleiding?

  Ja, dit is mogelijk tijdens een meeloopdag. Tijdens zo’n meeloopdag loop je een middag mee met een student van de opleiding van jouw keuze. Samen met die student volg je zijn of haar rooster. Je ontmoet de klas en krijgt een goed beeld van de vakken.

  Heb jij je studiekeuze gemaakt? En wil je nog een laatste check doen of dit echt de goede keuze is? Geef je dan op voor een meeloopdag!

 • Wat is een oriëntatiemiddag?

  Tijdens een oriëntatiemiddag volg je proeflessen en ontmoet je studenten en docenten van één bepaalde opleiding. Veel vmbo-scholen geven je vrij voor deze middag. Op de pagina Oriëntatiemiddag vind je een overzicht van de workshops en de data van al onze oriëntatiemiddagen.

  Opgeven voor een oriëntatiemiddag kan via zoekjouwmbo.nl (als je in Utrecht of omgeving woont). Woon je niet in de omgeving Utrecht? Dan kun je je opgeven via studiekeuze@mboutrecht.nl.

 • Wat is het verschil tussen een oriëntatiedag en een meeloopdag?

  Een Oriëntatiemiddag is bedoeld voor studiekiezers graag kennis willen maken met een opleiding of beroep. Je krijgt een proefles en ontmoet studenten en docenten van MBO Utrecht. Een Oriëntatiemiddag volg je samen met andere studiekiezers. Tijdens een meeloopdag ga je je nog nét iets meer verdiepen in de opleiding van jouw keuze, door met een echte lesdag mee te lopen met een student van de opleiding. Zo ontdek je of de studie die je hebt gekozen echt iets voor je is.