iBPV en internationalisering

Wil jij tijdens jouw studie naar in het buitenland, bijvoorbeeld voor een stage of studiereis? Vanuit MBO Utrecht krijg je informatie, advies en ondersteuning die jou helpt bij het regelen van een internationale stage. Vraag vooral jouw BPV-consulent naar de mogelijkheden voor jouw opleiding! Dit is het eerste aanspreekpunt voor als je meer wilt weten over praktische zaken, beurzen en andere dingen die je moet regelen.

Om in aanmerking te komen voor iBPV zijn er een aantal extra voorwaarden. Wat deze voorwaarden zijn, kun je vragen bij je opleiding.

Mogelijkheden voor studenten

Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden voor studenten. Zo heeft MBO Utrecht heeft een duurzame samenwerking met vijf Europese partnerscholen in Ierland, Engeland, Estland, Zweden en Finland onder de naam Talent Development Europe. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met stagebedrijven in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Malta, Griekenland en Spanje.

Sommige opleidingen gaan op studiereis. Dit wordt meestal door een docent georganiseerd.

Het is ook mogelijk om buiten je opleiding om naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld voor een vrijwillige stage, vrijwilligerswerk of een cursus. Voor meer informatie, vraag jouw BPV-consulent of mentor naar de mogelijkheden.

Financiële ondersteuning

Er zijn beurzen van Erasmus+ en VSB fonds  beschikbaar. Hiermee kan je als student een deel van reis- en verblijfskosten vergoed krijgen. Het aantal beurzen is beperkt en sommige zijn specifiek bestemd voor projecten op het gebied van duurzaamheid en inclusie. Het aanvragen van een beurs regel je zelf, via Bureau Internationalisering.

 • Erasmus+ beurs

  Stagelopen in het buitenland is duur door de reis- en verblijfkosten. Met een Erasmus+ beurs kan je een deel van deze kosten betalen. Ga je op een studiereis met je opleiding? Ook daar kan je van Erasmus+ geld voor krijgen. Mocht dit een mogelijkheid zijn, dan zal je dit van je docent horen.

  Lees meer over het Erasmus+ programma

  Hoe hoog jouw beursbedrag is, hangt af van waar je naartoe gaat en hoe lang je in het buitenland blijft. In sommige gevallen kan je extra subsidie krijgen voor groenere manieren van reizen (denk aan reizen met de trein of bus in plaats van het vliegtuig), of wanneer je extra persoonlijke ondersteuning nodig hebt.

  Vraag je BPV-consulent om informatie en de mogelijkheden voor een Erasmus+ beurs!

  Let op: het aantal Erasmus+ beurzen is beperkt. Vraag je beurs dan ook op tijd aan (minimaal 3 maanden van te voren) om zeker te weten of je een beurs kan ontvangen voor je internationale avontuur.

 • VSBfonds Beurs

  De VSBfonds Beurs MBO is bedoeld voor mbo-studenten die buiten hun studie iets willen doen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld als je naar het buitenland wil voor een cursus, vrijwilligerswerk of werkervaring. Belangrijke voorwaarden zijn dat jouw buitenlandplan geen verplicht onderdeel van je studie  is. En je plan moet maatschappelijk relevant zijn.

  Het is heel belangrijk om te weten dat VSBfonds beurzen niet gebruikt kunnen worden voor stages of iBPV. De beurs is bedoeld om jou te helpen in je ontwikkeling buiten je opleiding. Omdat jij het belangrijk vindt voor jezelf en voor jouw omgeving.

  Mbo-studenten kunnen kans maken op een buitenlandbeurs van maximaal € 4000,-. Voor meer informatie, vraag jouw BPV-consulent of mentor naar de mogelijkheden. Is een VSBfonds Beurs iets voor jou? Dien dan op tijd jouw aanvraag in. Dit kan tot uiterlijk 1 maart 2024.

  Ontdek alles over de VSBfonds Beurs voor mbo-studenten

Contact

Wil je meer weten over de internationale mogelijkheden bij MBO Utrecht?
Kom naar het Internationaal Spreekuur bij STIP op woensdagen tussen 11:00 en 12:00 uur of mail dan naar Bureau Internationalisering op internationaal@mboutrecht.nl.

“Ik heb me voorbereid door heel veel te praten met mensen, heel veel te vragen op school en onderzoek te doen.”

Danée liep stage op Curaçao

Veiligheid

MBO Utrecht wil graag een veilige leer- en werkomgeving voor alle studenten, ook in het buitenland. Daarom ondersteunen wij geen stages in landen die op de kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen) gekleurd zijn.

Kijk hier voor de actuele informatie over reisadviezen per land.

“Mijn tip voor studenten die naar het buitenland willen: sowieso doen, het is superleuk!”

Boudewijn liep stage in Barcelona