Aanmelden en plaatsen

Iedereen die zich uiterlijk op 1 april aanmeldt voor een beroepsopleiding heeft het recht toegelaten te worden tot die opleiding. Wil je zeker zijn van je plek bij jouw opleiding? Meld je dan dus voor 1 april aan.

Aanmelden voor een opleiding bij MBO Utrecht kan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen.

Procedure

 • Aanmeldprocedure

  1. Direct na je aanmelding ontvang je een bevestiging op het opgegeven e-mailadres.
  2. Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt maken wij bij MBO Utrecht gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Bij MBO Utrecht is het aanleveren van het DDD verplicht, wij nemen de aanmelding pas verder in behandeling als het DDD is aangeleverd.
   Voor studenten die minderjarig zijn geldt dat deel B van het DDD ingevuld moet worden door de mentor. Meerderjarige studenten hoeven alleen deel A in te vullen. Meer informatie over het aanmaken staat hieronder vermeld.
  3. Binnen 10 werkdagen na aanmelding en nadat je je DDD hebt aangeleverd ontvang je via de e-mail een uitnodiging voor kennismakingsactiviteiten.
  4. De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding.
   Voor sommige opleidingen geldt dat je alleen uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek. Bij andere opleidingen moet je ook een talentscan maken of word je uitgenodigd voor een auditie of testdag. Informatie over de kennismakingsactiviteiten per opleiding kun je vinden onder Opleidingen.
  5. Na het doorlopen van de kennismakingsactiviteiten word je geplaatst en uitgenodigd voor de plaatsingsdag. Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst aan en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.
  Heb je een vraag?

  Stuur een appje naar 06-25705051. Elke schooldag tussen 10.00 en 17.00 uur beantwoorden wij je vragen. Je kunt ook mailen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

 • Aanmelding annuleren

  Wil je je aanmelding annuleren?

  Dan kun je een mail sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl. Wij willen daarbij graag de reden van je afmelding weten.

Digitaal Doorstroom Dossier

 • Hoe lever je je Digitaal Doorstroom Dossier aan?

  Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD).
  Net als andere mbo’s en vmbo’s in de regio Utrecht hanteren wij hiervoor  digitaaldoorstroomdossier.nl tijdens de kennismaking. Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

  Hieronder zie je wat je in welke situatie moet doen:

  • Je zit op het vmbo in regio Amersfoort of Utrecht: je hebt via je mentor een code gekregen om je doorstroomdossier te activeren en vervolgens in te vullen.
  • Op  digitaaldoorstroomdossier.nl kun je jouw dossier aanmaken of verder afmaken.
  • Je komt van buiten regio Utrecht of Amersfoort of je zit nu niet op school: ga naar digitaaldoorstroomdossier.nl en gebruik de code PK4VYYVR om je dossier aan te maken. Deze activatiecode sturen wij ook al mee in de bevestigingsmail.
  • Je hebt je dossier al geactiveerd, maar je bent je wachtwoord vergeten? Op digitaaldoorstroomdossier.nl kun je een nieuw wachtwoord aanvragen.
  Heb je een andere vraag?

  Stuur een appje naar 06-25705051. Elke schooldag tussen 10.00 en 17.00 uur beantwoorden wij je vragen. Je kunt ook mailen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

Talentscan

 • Wat houdt een Talentscan in?

  Voor sommige opleidingen is de talentscan een verplichte kennismakingsactiviteit. De talentscan geeft MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid. De test bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Bij de cognitieve test worden de volgende elementen gemeten:

  • Verbale aanleg
  • Numerieke aanleg
  • Ruimtelijk inzicht
  • Redeneervermogen
  • Evaluatievermogen

  De resultaten van de talentscan worden tijdens het kennismakingsgesprek met jou besproken. De resultaten worden gebruikt om de gewenste begeleidingsstijl vast te stellen en dus niet om af te wijzen. Dit vergroot de kans op het succesvol doorlopen en afronden van de opleiding.

Instroommomenten

 • Wanneer starten de opleidingen?

  Onze opleidingen starten in augustus/september. Ook is er ieder jaar een instroommoment in januari/februari, daarbij is het afhankelijk van de opleiding óf en wanneer je deze kunt starten. Kijk bij het opleidingsoverzicht of bij de opleiding van jouw keuze naar de instroommomenten. Voor BBL-opleidingen is het mogelijk tussentijds in te stromen.

  Informeer naar de mogelijkheden. Stuur een appje naar 06-25705051. Elke schooldag tussen 10.00 en 17.00 uur beantwoorden wij je vragen. Je kunt ook mailen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

DUO

 • Onder welke naam staat MBO Utrecht geregistreerd bij DUO?

  Onder welke naam staat MBO Utrecht geregistreerd bij DUO?MBO Utrecht staat officieel geregistreerd bij DUO onder de naam Stichting Interconfessioneel Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie Regio Utrecht. Kies voor deze naam bij DUO. Meer informatie hierover vind je hier.