Aanmelden en plaatsen

Iedereen die zich uiterlijk op 1 april aanmeldt voor een beroepsopleiding heeft het recht toegelaten te worden tot die opleiding. Wil je zeker zijn van je plek bij jouw opleiding? Meld je dan dus voor 1 april aan.

Aanmelden voor een opleiding bij MBO Utrecht kan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen.

Procedure

 • Aanmeldprocedure

  1. Direct na je aanmelding ontvang je een bevestiging op het opgegeven e-mailadres.
  2. Om ervoor te zorgen dat je overstap naar het mbo goed verloopt vragen wij je ook een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken.
  3. Je ontvangt binnen 10 werkdagen na je aanmelding via de mail een uitnodiging voor de verplichte kennismakingsactiviteiten.
  4. De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding.
   Voor sommige opleidingen geldt dat je alleen uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek. Bij andere opleidingen moet je ook een talentscan maken of word je uitgenodigd voor een auditie of testdag. Informatie over de kennismakingsactiviteiten per opleiding kun je vinden op de opleidingspagina van de opleiding die jij gaat volgen.
  5. Na het doorlopen van de kennismakingsactiviteiten word je geplaatst en uitgenodigd voor de plaatsingsdag. Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst aan en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.
  Heb je een vraag?

  Stuur een appje naar 06-25705051. Elke schooldag tussen 10.00 en 17.00 uur beantwoorden wij je vragen. Je kunt ook mailen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

 • Aanmelding annuleren

  Wil je je aanmelding annuleren?

  Dan kun je een mail sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl. Wij willen daarbij graag de reden van je afmelding weten.

Digitaal Doorstroom Dossier

 • Hoe lever je je Digitaal Doorstroom Dossier aan?

  Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

  Ga naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik op “maak een nieuw account aan”. Volg de stappen om je DDD aan te maken. Deel A vul je zelf in. Deel B vult jouw mentor in.  Wanneer je alle stappen hebt doorlopen ontvangen wij jouw dossier automatisch. Het DDD bespreken we met jou tijdens het kennismakingsgesprek.

  Heb je een andere vraag?

  Stuur een appje naar 06-25705051. Elke schooldag tussen 10.00 en 17.00 uur beantwoorden wij je vragen. Je kunt ook mailen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

Talentscan

 • Wat houdt een Talentscan in?

  Voor sommige opleidingen is de talentscan een verplichte kennismakingsactiviteit. De talentscan geeft MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid. De test bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Bij de cognitieve test worden de volgende elementen gemeten:

  • Verbale aanleg
  • Numerieke aanleg
  • Ruimtelijk inzicht
  • Redeneervermogen
  • Evaluatievermogen

  De resultaten van de talentscan worden tijdens het kennismakingsgesprek met jou besproken. De resultaten worden gebruikt om de gewenste begeleidingsstijl vast te stellen en dus niet om af te wijzen. Dit vergroot de kans op het succesvol doorlopen en afronden van de opleiding.

Instroommomenten

 • Wanneer starten de opleidingen?

  Onze opleidingen starten in augustus/september. Wij starten geen nieuwe klassen in januari of februari, behalve voor de BBL-entreeopleidingen en BBL-opleidingen in de zorg.

  Wil je tijdens het schooljaar de overstap maken van hbo of havo naar het mbo? Dan kijken we individueel en op maat wat er mogelijk is. Je kunt je motivatie hiervoor dan sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl.