Over schoolkosten

Op deze pagina vind je antwoorden op onze veelgestelde vragen over kosten voor een mbo-opleiding bij MBO Utrecht. Zo vind je hier informatie over les- en cursusgeld, studiefinanciering, financiële ondersteuning en studiemateriaal.

 • Wat kost een mbo-opleiding?

  De kosten van een mbo-opleiding zijn afhankelijk van de leerweg (BOL/BBL) en je leeftijd. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en vind je op de website van Rijksoverheid.

  Het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 kun je vinden op de website van DUO. 

  Naast dit lesgeld komen er nog kosten bij voor de boeken en andere spullen die je nodig hebt voor je opleiding.

 • Verschillen de kosten van een BOL en een BBL-opleiding?

  Ja, deze verschillen van elkaar en zijn afhankelijk van je leeftijd. Naast de kosten voor studiematerialen, moet je als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent wettelijk vastgesteld lesgeld (BOL) en cursusgeld (BBL) betalen. Bij een BBL-opleiding wordt de hoogte van het cursusgeld vastgesteld aan de hand van het niveau van je opleiding.

  Het cursusgeld kan je vinden op de website van DUO. 

 • Heb ik recht op studiefinanciering?

  Je kunt studiefinanciering aanvragen als je een BOL-opleiding volgt en 18 jaar of ouder bent. De opleiding moet minimaal één jaar duren en je moet afkomstig zijn uit Nederland, de Europese Unie of een verblijfsvergunning hebben.

  Studiefinanciering aanvragen doe je heel gemakkelijk in vijf stappen. In deze video legt DUO het uit.

 • Heb ik recht op het studentenreisproduct?

  Je kunt het studentenreisproduct aanvragen als je een BOL-opleiding volgt. Je vraagt het studentenreisproduct in combinatie met je studiefinanciering aan als je 18 jaar of ouder bent. Als je jonger dan 18 bent, moet je je studentenreisproduct apart aanvragen.

  Meer informatie over het studentenreisproduct vind je op de website van DUO.

 • Kan ik financiële ondersteuning krijgen?

  Het is mogelijk om extra financiële ondersteuning aan te vragen wanneer je jonger bent dan 18 jaar en start met een BOL-opleiding.

  Mogelijk komen je ouders in aanmerking voor het studentenfonds van MBO Utrecht (Zie regeling) als ze binnen een bepaalde inkomenscategorie vallen. Als je hiervoor in aanmerking komt dan betaalt MBO Utrecht je verplichte leermiddelen. Lees hier meer over het aanvragen van extra financiële ondersteuning.

Studiematerialen

 • Wat zijn verplichte leermiddelen?

  Voor elke opleiding stelt MBO Utrecht per leerjaar een leermiddelenlijst vast. Op deze lijst staan de onderwijsbenodigdheden (boeken, licenties en overige leermiddelen), die je nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. De leermiddelenlijst wordt elk jaar bekend gemaakt op MBO Webshop.

  Bij MBO Utrecht wordt het werken met digitale middelen gestimuleerd. Daarom zijn alle eerstejaarsstudenten verplicht om een laptop aan te schaffen. Afhankelijk van je opleiding zal je laptop aan verschillende eisen moeten voldoen. De laptop staat vermeld als verplicht leermiddel op je leermiddelenlijst.

 • Wat zijn vrijwillige leermiddelen?

  Je opleiding kan extra faciliteiten aanbieden, die we je van harte aanbevelen, maar die niet strikt noodzakelijk zijn voor het volgen van je opleiding en het behalen van een diploma. Deze faciliteiten zijn bijvoorbeeld extra excursies en cursussen die niet vallen onder het verplichte
  onderwijsprogramma. Hieraan zijn kosten verbonden. Je kiest zelf of je gebruik wilt maken van deze extra’s. MBO Utrecht mag voor deze extra’s een vrijwillige bijdrage vragen. Zonder betaling mag MBO Utrecht het gebruik of de deelname weigeren.

 • Kan ik bij MBO Utrecht tweedehands boeken kopen?

  Nee, MBO Utrecht biedt geen tweedehands boeken aan. Wel kun je tweedehands studiemateriaal voor jouw opleiding aanschaffen via MBO Webshop. Hier vind je ook de leermiddelenlijsten per opleiding.

 • Heb ik een laptop nodig?

  Bij MBO Utrecht werken we veel online. We vragen dan ook al onze studenten een laptop aan te schaffen, ook wanneer je een BBL-opleiding volgt. De eisen die er aan je laptop worden gesteld, verschillen per opleiding. De eisen waaraan je laptop moet voldoen vind je hier.